Sindicatele critică decizia autorităților de a impune unele categorii de funcționari nevaccinați să se teste periodic pentru a depista eventuala infecție cu virusul COVID-19. Confederația Națională a Sindicatelor a expediat o scrisoare premierului în care menționează că, chiar dacă sănătatea și viața oamenilor este prioritară, obligativitatea testării nu trebuie impusă în detrimentul altor drepturi ale omului.

Mai mult ca atât, sindicatele consideră inacceptabile mesajele restrictive și de obligativitate în cazul vaccinării fără a promova concomitent măsuri de motivare și de cointeresare atât individuală, cât și de grup profesional. Trebuie promovate mecanisme de combatere a pandemiei fără a afecta drepturile constituționale, cele stabilite de actele juridice internaționale pe care Republica Moldova le-a ratificat, precum și cele naționale, ce se referă la muncă și la securitate și sănătate în muncă, se mai spune în scrisoarea făcută publică.

În același timp, sindicatele au reiterat convingerea că orice decizie care afectează drepturile și interesele salariaților trebuie discutată în cadrul parteneriatului social Guvern–Patronate–Sindicate și promovată prin consensul părților.

CNPM spune că la sfârșitul lunii august acoperirea națională cu o doză de vaccin împotriva SARS-CoV-2 constituia 21,4 %, iar cu schemă completă, 19,79%.

Scrisoarea completă expediată de CNPM poate fi accesată aici.