Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită agenților economici să asigure toate măsurile prevăzute de legislație, așa încât salariații să nu fie afectați de căldură în orele de lucru. Asta în condițiile în care pe teritoriul țării a fost emis cod galben de caniculă pentru perioada 14-19 iulie.

Sindicaliștii susțin că potrivit Legii securităţii și sănătății în muncă angajatorul este obligat să ia măsurile necesare pentru protecția securității și a sănătății lucrătorilor, inclusiv pentru prevenirea riscurilor profesionale.

Atunci când sunt înregistrate temperaturi care depășesc + 30 de grade Celsius, legislația națională îi obligă pe patroni să asigure condiții minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, adică sa fie redusă intensitatea și ritmul activităților fizice, să fie asigurată ventilația la locul de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus.

În perioada caniculară, angajaților trebuie să li se ofere câte 2-4 litri/persoană de apă carbogazoasă salină sau minerală, să li se asigure echipament individual de protecție și dușuri.

Pentru promovarea securității și a sănătății lucrătorilor expuși anumitor riscuri termice în perioada caniculară, este necesar ca aceștia să fie asigurați cu echipament de protecție adecvat, inclusiv pentru protejarea capului și a corpului, aprovizionați cu apă potabilă pentru fiecare persoană pe durata unui schimb de muncă.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții salariaților, sunt în drept să decidă reducerea programului de lucru în perioada caniculară.

Potrivit prevederilor legislației, în condiții de caniculă, organele abilitate trebuie să întreprindă controale și alte măsuri pentru a depista și pedepsi pe patronii care nu respectă prevederile legale de protecție a angajaților în perioada caniculară. Legislația națională prevede ca angajatorii care nu întreprind măsuri de protecție împotriva caniculei, riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 80 și 500 de unități convenționale.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 14-19 iulie, pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.