Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele primarului orașului Rezina. Acesta a fost stabilit cu un conflict de interese în funcția de demnitate publică.

Potrivit materialelor din dosar, subiectul se află la al doilea mandat de primar, pe care la obținut în rezultatul alegerilor locale din 2019. Acesta deține și calitățile de fondator și administrator în cadrul unei firme individuale. Astfel, în ianuarie 2020, firma sa a semnat cu Primăria orașului Rezina, reprezentată de o persoană terță, viceprimarul orașului, un contract de comodat prin care a fost închiriat un automobil de model Toyota Land Cruiser în folosul primăriei.

Deși în contract, la reprezentantul primăriei, era indicat numele primarului, atât contractul cât și actul de primire – predare, întocmite în aceeași zi, au fost semnate de către viceprimar. Mai mult decât atât, în baza materialelor de control ale Inspecției Financiare, care a fost sesizată în cadrul controlului de către inspectorul de integritate, Virgiliu Bardă, se rezultă că în iulie 2015, primarul i-a delegat fiicei sale împuternicirile depline în cadrul firmei până la expirarea mandatului său de primar.

Totodată, ca urmare a utilizării automobilului a fost admisă și depășirea parcursului limită, stabilită de Consiliului orășenesc Rezina. Respectiv, pentru anii 2016, 2017 și 2018, la achiziționarea motorinei a fost decontată în plus suma de peste 15 mii de lei.

Însă, inspectorul de integritate, Virgiliu Bardă a mai determinat că la semnarea acestor acte cu primăria, din partea firmei respective a participat o altă persoană, care nu avea împuternicirile legale pentru a încheia asemenea acte juridice, fiind utilizată doar pentru scopul de a evita un conflict de interese.

În cadrul controlului, primarul a invocat că automobilul a fost închiriat pentru doi specialiști din primărie și a utilizat autovehiculul din firma sa pentru a nu admite cheltuieli suplimentare din bugetul autorității. Totodată, subiectul a menționat că în perioada vizată a asigurat și funcția de șofer și nu au fost percepute plăți pentru toate aceste acțiuni.

Referitor la semnarea contractului de către viceprimar sub numele său, acesta a declarat că viceprimarul este responsabil de activitățile ce vizează gospodăria primăriei. Inspectorul de integritate a criticat argumentele subiectului și a concluzionat că primarul nu s-a conformat legislației ANI - prin declararea conflictului de interese și nu a așteptat o soluție în acest sens, încălcând astfel regimul juridic al conflictelor de interese.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, primarul riscă să rămână fără mandat și să nu mai acceadă în funcție publică sau de demnitate publică, timp de trei ani.