Angajații Serviciul Fiscal de Stat de comun cu cei de la Agenția Națională Transport Auto și Inspectoratul Național de Patrulareau descins astăzi, 30 august 2019, în mai multe locații de pe traseele naționale pentru a verifica conformarea transportatorilor auto de pasageri de pe rutele interurbane la legislația fiscală. Acțiunea face parte din cadrul operațiunilor ordinare desfășurate cu regularitate, care au drept scop combaterea activității ilicite și a evaziunii fiscale. 

Astfel, agenții de patrulare au tras pe dreapta autobuze şi microbuze ce transportă pasageri, iar angajații fiscali și cei de la ANTA au verificat dacă aceștia dispun de actele necesare pentru acest gen de activitate, dacă au eliberat bilete, dacă au înregistrat pasagerii în borderoul de evidență a biletelor și dacă nu au alte abateri de la legislație. 

În acest context, doar pe parcursul verificărilor de astăzi, au fost înregistrate abateri de la legislația fiscală cum ar fi: neeliberarea biletelor de călătorie pentru pasageri,  neînmânarea biletelor de călătorie, desfășurarea activității ilicite de transportator și neînregistrarea pasagerilor în borderoul de evidență a biletelor. 

În total, de la începutul anului curent, SFS au fost efectuate 1.263 controale fiscale prin metoda verificării operative la contribuabilii care prestează servicii de transport în regim taxi, în rezultatul cărora au fost aplicate sancțiuni fiscale în sumă de 330 mii lei și sancțiuni contravenționale în sumă de 1,3 milioane lei.

Totodată, au fost efectuate 348 controale fiscale prin metoda de verificare operativă de comun cu reprezentanții INP și ANTA, la agenții economici prestatori de servicii de transport interurban, în rezultatul cărora s-au stabilit încălcări ale legislației în 159 cazuri, fiind aplicate sancțiuni fiscale în mărime de 699 mii lei și sancțiuni contravenționale în mărime de 44,4 mii lei