La doar șapte zile de la aprobarea de către Parlament în lectură finală a modificărilor la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Președintele Igor Dodon a sesizat Curtea Constituțională, solicitând examinarea, în regim de urgență, a proiectului de lege.

Șeful statului solicită curții verificarea constituționalității întregului proiect de lege aprobat, prin prisma următoarelor chestiuni:

  • Este necesar votul majorității calificate în Legislativ pentru alegerea membrilor CSM din rândul profesorilor de drept?
  • Suportă caracter constituțional instituirea obligației alegerii președintelui CSM exclusiv din rândul membrilor judecători ai Consiliului? Președintele consideră că prin această modificare se restrânge dreptul altor membri ai CSM la șefia instituției.
  • Corespunde Constituției (art. 122) mecanismul alegerii în calitate de membru al CSM a judecătorilor cu vechime în muncă de cel puțin 3 ani efectiv lucrați, dar care nu au fost numiți până la atingerea plafonului de vârstă?
  • Constituie condiție discriminatorie pentru a candida la funcția de membru al CSM existența sancțiunilor disciplinare în ultimii 3 ani?

Amintim că, în data de 20 decembrie, deputații au adoptat, în lectura finală, modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, care prevede majorarea numărului de membri ai instituției de la 12 la 15; numirea a 5 membri ai CSM din rândul profesorilor de drept de către Parlament; o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor; lipsa sancțiunilor disciplinare și vechimea în muncă de 3 ani pentru candidații la funcția de membru al CSM din rândul judecătorilor; etc.