Directorul general al AstraZeneca, Pascal Soriot, a fost anul trecut cel mai bine plătit şef de companie din Marea Britanie, remuneraţia lui urcând cu aproape o cincime și s-a situat anul trecut la 15,45 milioane de lire sterline (21,25 milioane de dolari).

Compania britanico-suedeză AstraZeneca este unul dintre liderii cercetărilor din industria farmaceutică în domeniului vaccinului pentru COVID-19. Soriot a fost criticat pentru modul în care a gestionat răspunsul la pandemia de coronavirus, chiar dacă firma produce vaccinurile la preţul de cost.

Un raport al High Pay Centre arată că remuneraţia lui Pascal Soriot s-a situat anul trecut la 15,45 milioane de lire sterline (21,25 milioane de dolari), în timp ce nivelul mediu al şefilor companiilor incluse în indicele principal FTSE-100 al Bursei de la Londra a fost de 2,69 milioane de lire sterline în 2020, în scădere faţă de 3,25 milioane de lire sterline în 2019, dar de 86 de ori mai mult decât câştigul mediu al unui lucrător obişnuit din Marea Britanie.

Acţionarii au cerut directorilor să împartă povara financiară după ce companiile din majoritatea sectoarelor s-au confruntat cu dificultăţi severe anul trecut, din cauza efectelor pandemiei.

Ponderea companiilor care au plătit bonusuri a scăzut la 64% în 2020, de la 89% în 2019, în timp ce 77% au plătit stimulente pe termen lung pe baza performanţei din precedenţii 3-5 ani, comparativ cu 82% în 2019.

La cele nouă companii care au beneficiat de fonduri publice prin intermediul schemei guvernamentale de sprijinire a locurilor de muncă, plata medie a directorilor generali a fost de 2,2 milioane de lire sterline.

"Remuneraţiile directorilor generali sunt menite să reflecte experienţa acţionarilor şi angajaţilor, astfel încât plăţile mai reduse din 2020 ar trebui să arate că sistemul funcţionează conform aşteptărilor", a apreciat şeful High Pay Centre, Luke Hildyard.

Acesta a adăugat: "Pe de altă parte, acestea sunt încă remuneraţii generoase, într-un moment în care sprijinul guvernamental pentru economie a fost probabil mai important pentru supravieţuirea şi succesul celor mai mari companii britanice decât deciziile directorilor lor generali".

În topul celor mai bine plătiţi şef de companii din Marea Britanie sunt Brian Cassin (Experian), cu 10,3 milioane de lire sterline; Albert Manifold (CRH), cu 9,92 milioane de lire sterline; Laxman Narasimhan (Reckitt Benckiser), cu 9,24 milioane de lire sterline şi Rob Perrins (Berkeley), cu 8,03 milioane de lire sterline.

Sursa: agerpres.ro