Consiliul Superior al Magistraturii va primi, anul acesta, 2,66 milioane lei pentru repararea sediului Ciocana al Judecătoriei Chișinău. Banii vor fi luați din bugetul Ministerului Justiției, din contul alocațiilor bugetare prevăzute sistemului penitenciar în vederea achitării serviciilor de furnizare a energiei electrice. O decizie privind realocarea mijloacelor bugetare a fost luată, recent, de Guvern.

În context, amintim că, CSM a solicitat anterior de la Ministerul Finanțelor 9.531.180 lei pentru efectuarea lucrărilor de reparație. Ministerul Finanțelor și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești au refuzat finanțarea reparației sediului din lipsa resurselor financiare.

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, sediul Ciocana al instanţei este într-o stare deplorabilă atât în exterior, cât și în interior. Acesta nu corespunde specificului activității, astfel creând dificultăți şi incomodități în vederea realizării sarcinilor și atribuțiilor judecătorilor și angajațiior.

Inițial, autoritățile planificau ca resursele să fie realocate din contul banilor aprobați pentru plata serviciilor de asistență juridică garantată de stat acordată de avocați la cerere. Un proiect în acest sens a fost publicat pentru consultări publice la sfârșitul lunii mai.