Situația pandemică a influențat și activitatea sectorului automotive din Moldova. Potrivit datelor, în luma aprilie, 90 la sută dintre angajații în acest sector au fost trimiși în șomaj tehnic. Chiar dacă în prezent companiile își reiau activitatea, numărul de lucrător a scăzut cu aproximativ 1,5 mii persoane, de la 11.400 la sub 10.000. Informația a fost publicată de Consiliul Economic.

Potrivit autorităților, situația creată a fost cauzată de faptul că sectorul automotive din Moldova este dependent de evoluțiile în acest domeniu la nivel global. Pandemia care a generat criza economică, a redus drastic producea și vânzările de automobile în întreaga lume. Acum această piață se resetează. Iar de această resetare ar putea profita statele în curs de dezvoltare, susțin experții din domeniu.

Potrivit antreprenorilor din sectorul automotive, fabricile din domeniu în multe state, se închid. În Mexic, de exemplu a fost închisă o fabrică care livra produse către o companie auto pentru care lucrează și o fabrică din Moldova. 

Directorul Zonei Economice Libere Bălți spune că pandemia ar putea impune corporațiile europene auto mari să-și revadă sursele de aprovizionare cu materie primă, mai exact să aducă producătorii de componente auto mai aproape de hotarele UE. O asemenea decizie ar putea avea un impact pozitiv pentru țara noastră.