Ziua de luni, 27 aprilie, când urma să fie marcat în acest an Paştele Blajinilor, va fi considerată zi lucrătoare. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru situații expecționale. În schimb, ziua de 8 iunie a fost declarată zi de odihnă.

Amintim că, anterior autoritățile au decis că, în contextual stării de urgență, Paștele Blajinilor va fi marcat în datele de 6, 7 și 8 iunie. Potrivit Codului muncii, prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc, dar și ziua de luni la o săptămână după Paşte (Paştele Blajinilor) sunt zilele de sărbătoare nelucrătoare.

Totodată, Comisia pentru situații excepționale a declarat zilele de 21 aprilie - 24 aprilie 2020 drept zile de odihnă pentru toate unităţile din sectorul bugetar şi instituţiile/autorităţile publice la autogestiune. Excepție sunt:

  • instituţiilor medico-sanitare, de sănătate publică şi servicii auxiliare pentru instituţiile de sănătate publică, serviciilor de salvare, urgenţă şi de asistenţă socială;
  • autorităţilor administrative din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;
  • instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile (de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional tehnic, superior, de învăţământ extraşcolar şi de învăţământ special), care vor asigură desfăşurarea procesului educaţional la distanţă.

Recuperarea acestor zile se va realiza în modul stabilit de Guvern, după ridicarea stării de urgenţă