Șase candidați din lista absolvenților Institutului Național al Justiției vor accede în funcția de procuror. Asta după ce au avut loc concursurile pentru numirea în mai multe funcții de procuror în procuraturile teritoriale.

Concursurile au fost anunțate prin Hotărârea CSP nr.1-67/2021 din 10 iunie 2021 și au inclus etapa preliminară, în cadrul căreia candidații au avut posibilitatea să își formuleze opțiunea pentru funcția la care aspiră în odinea descrescătoare a mediilor deținute.

Din numărul total de candidați înscriși în lista absolvenților INJ, au fost depuse șase cereri de aplicare la concursurile menționate, iar procedurile pentru una dintre funcții (procuror în Procuratura raionului Taraclia) au fost încheiate prin nerealizare, deoarece nici unul dintre participanți nu a optat pentru aceasta.

Analizând procedurile desfășurate, precum și evaluând prestația profesională a candidaţilor la interviul de la ședința din 24 iunie, CSP a decis să îi desemneze învingători ai concursurilor de referință pe următorii absolvenți ai Institutului Național al Justiției:

  • Primac Lucian – în funcția de procuror în Procuratura raionului Ungheni;
  • Levco Vladimir – în funcția de procuror în Procuratura raionului Fălești;
  • Popușoi Dumitru – în funcția de procuror în Procuratura raionului Cahul;
  • Covalenco Alexandru – în funcția de procuror în Procuratura raionului Ștefan-Vodă;
  • Gribincea Vadim – în funcția de procuror în Procuratura raionului Leova;
  • Talmaci Alexandru – în funcția de procuror în Procuratura raionului Cantemir.

Potrivit procedurilor stabilite de lege, CSP a propus Procurorului General numirea pe post a candidaților nominalizați și demararea procedurilor de emitere a actelor administrative corespunzătoare.

Conform legislației, actul de investire în funcție a procurorilor este ordinul Procurorului General, în baza căruia se reglementează raporturile juridice de muncă și se calculează vechimea în activitate.

Mandatul de procuror are statutul funcție de demnitate publică, iar conform prevederilor constituționale, numirea procurorilor ierarhic inferiori se efectuează de către Procurorul General, la propunerea CSP.

După numirea în funcție, procurorii depun jurământul și prezintă Autorității Naționale de Integritate declarația de venit și interese personale, care sunt condiții obligatorii aferente statutului profesional.