Șapte persoane au fost admise în profesia de avocat cu eliberarea licenței pentru exercitarea profesiei de avocat, fiind scutite de efectuarea stagiului   profesional şi de examenul de calificare.

Potrivit unei decizii a Comisiei de licențiere a profesiei de avocat din 29 ianuarie, vor putea activa ca apărători:

  • Vasile Gherasimenco. Proaspătul avocat este fost procuror. Acesta a obținut admiterea în profesia de avocat prin judecată, după ce solicitarea sa a fost refuzată anterior pentru că nu avea reputație ireproșabilă. Anterior, fostul procuror a fost în vizorul presei pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri. Atunci, Comisia Națională de Integritate a solicitat Procuraturii Anticorupție să deschidă dosar penal, însă procurorii au refuzat să facă acest lucru.
  • Andrian Badia – doctor în drept.
  • Tudor Clipa. Clipa a activat anterior ca procuror.
  • Elena Covalenco. Covalenco este fosta judecătoare de la Curtea Supremă de Justiție, care a demisionat în noiembrie 2018 după anunțarea proiectului sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, care prevede micșorarea salariilor pentru judecători.
  • Vitali Covaliov. Și Vitali Covaliov vine în breasla avocaților din cea a procurorilor.
  • Rodica Nichita – doctor în drept.
  • Gheorghe-Sorin Slabu – doctor în drept.

Potrivit Legii cu privire la avocatură, sunt scutite de efectuarea stagiului  profesional şi de examenul de calificare persoanele care deţin titlul de doctor, precum şi cele care au cel puţin 10 ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror dacă, în termen de 6 luni după demisia din funcţiile respective, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază şi persoanele care, după demisia din funcţia de judecător şi procuror, au continuat să activeze în domeniul dreptului.

Amintim că, prin aceeași procedură a fost admisă în profesia de avocat și fosta președintă a Consiliului Concurenței Viorica Cărare.