Amenzile pentru profanarea mormintelor vor fi majorate. Măsura este prevăzută într-un proiect aprobat în ședința de ieri a Executivului.

Potrivit autorilor proiectului, sancțiunile prevăzute la moment de legislația penală și contravențională nu descurajează comiterea unor asemenea fapte, motiv pentru care se propune o agravare a răspunderii.

Astfel, la art. 54 alin. (5) din Codul contravențional se propune majorarea sancțiunii sub formă de amendă de la 18 până la 36 de unități convenționale.

Adițional, în cuprinsul Codului penal se propune o agravare a regimului sancționator, prin mărirea limitelor sancțiunilor amenzii și a închisorii pentru infracțiunea-tip și forma agravantă a acesteia, fără însă a schimba prin aceasta categoria infracțiunii după gravitate (ea urmând a rămâne o infracțiune de tip mai puțin gravă).

Astfel, la alin.(1) l art. 222 din CP, sancțiunea va avea următorul cuprins: ”se pedepsesc cu amendă în mărime de la 750 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.”

Totodată, la alineatul (2), sancțiunea va avea următorul cuprins: ”se pedepsesc cu amendă în mărime de la 1050 la 1250 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 la 4 ani.”