Organizatorii sau participanții la cursele auto ilegale, organizate pe drumuri publice, ar putea să scape de pedepse penale iar amenzile vor fi micșorate de la 125 de mii de lei până la maxim 25 de mii de lei. Procuratura Generală propune excluderea din Codul penal a articolul 2642 care prevede sancțiunile pentru desfășurarea curselor ilegale.

Mai exact, norma stipulează că participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice se pedepsește cu amendă în mărime de până la 650 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, cu sau fără privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la doi ani.

Organizarea întrecerilor, concursurilor sau antrenamentelor neautorizate pe drumurile publice se pedepsește cu amendă în mărime de la 1.350 la 1.500 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la unul la doi ani.

În schimb, se propune completarea Codului contravențional cu un articol nou care va prevedea că participarea conducătorului mijlocului de transport la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice se sancționează cu amendă de la 400 la 500 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 50 la 60 de ore, sau cu arest contravenţional pe un termen de până la 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la șase luni la doi ani.

Organizarea întrecerilor, concursurilor sau antrenamentelor neautorizate pe drumurile publice se sancționează cu amendă de la 400 la 500 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 50 la 60 de ore, sau cu arest contravenţional pe un termen de până la 15 zile.