Angajații cu regim de activitate redusă din cauza schimbărilor determinate de pandemia COVID-19 vor putea beneficia de un ajutor în cuantum de până la  50% din salariului mediu pe zi prognozat pentru anul în curs. Ajutorul va fi acordat de stat, în baza unei Hotărâri aprobate de Executiv în ședința din 10 noiembrie.

Ajutorul va fi achitat direct angajatorilor, care trebuie să depună cereri prin Ghișeul unic de raportare electronică la  Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Ulterior, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale, instituția le va examina cererile și va stabili dreptul la ajutor.

Cuantumul ajutorului pe zi va putea fi stabilit în mărime de până la  50% din salariului mediu pe zi prognozat pentru anul în curs. Pentru achitarea acestor prestații, în anul 2021, în bugetul de stat au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de circa 22 milioane de lei.

Autoritățile susțin că măsurile aprobate vor contribui la menținerea activității agenților economici în perioade de criză social-economică, cum ar fi pandemia COVID-19 sau alte situații excepționale.

Scopul acestui mecanism este de a păstra locurile de muncă în perioadele cu activitate redusă. Acesta va putea fi aplicat și în alte situații de criză, decât cele generate de situația pandemică.