Poziția SA ”Moldovagaz” referitor la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali, care este aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, va fi formulată și publicată după data de 20 ianuarie.

SA ”Moldovagaz” susține că în prezent se analizează situația curentă și cea prognozată de pe piețele regionale de gaze naturale și de produse petroliere, care ar putea influența prețurile de achiziție în următoarele luni.

Totodată, angajații companiei sunt concentrați pe încasarea plăților curente pentru gazele naturale furnizate consumatorilor în decembrie 2021, ceea ce este necesar pentru efectuarea plăților către SAP ”Gazprom”.

Amintim că, prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP ”Gazprom” către SA ”Moldovagaz”, a constituit, în luna ianuarie, 646 dolari pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare.

”Moldovagaz” susține că majorarea acestuia în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului.

Pentru ultimele două luni ale anului trecut prețul de achiziție a fost de aproximativ 460 de dolari.