Parlamentul Rusiei a anunţat că vrea ”să rezolve toate problemele legale legate de criptomonede”, ceea ce ar însemna crearea unui cadru legal atât pentru activele crypto, cât şi pentru activităţi precum minarea. Totodată, noua legislaţie ar aduce şi impozite pe câştigurile minerilor, scrie zf.ro.

Prioritatea parlamentului este clarificarea terminologiei din piaţă din punct de vedere legal. Legislativul ţării vrea ca businessurile din piaţă să fie mai transparente şi predictibile, în timp ce caută o nouă sursă de venit pentru stat prin taxe şi impozite.

Alexey Godeyev, unul dintre liderii parlamentului din Rusia, a fost numit la conducerea unui grup de lucru care ar trebui să pregătească propunerile legislative. Din acest grup mai fac parte parlamentari, jucători din industrie, autorităţi de reglementare, membri ai guvernului şi reprezentanţi ai băncii centrale.

În prezent, minarea de criptomonede nu este nici legală nici ilegală în Rusia, aflându-se într-o aşa-numită zonă gri.

Provinciile ruseşti se plâng deja de ceva timp de impactul pe care îl are consumul de energie electrică al minerilor asupra reţelelor de electricitate, în contextul în care aceştia ajung să beneficieze de energie subvenţionată de stat.

Drept soluţie, Rusia a venit cu un cadru care le permite furnizorilor de energie să crească tarifele pentru clienţii pe care îi identifică drept mineri de criptomonede.

Jucătorii activi în această piaţă au cerut guvernului să treacă industria în legalitate şi au transmis că sunt dispuşi să plătească taxe pe venituri atâta timp cât asta înseamnă că vor fi recunoscuţi drept actori de bună credinţă în mediul de business.