Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) solicită Ministerului Muncii din țara vecină să transmită agențiilor de plăți și inspecție socială să le recunoască dreptul legal la indemnizația specială de 41,5% din câștigul salarial mediu brut și avocaților. Demersul de a convinge agențiile județene să nu-i discrimineze pe avocați a mai fost făcut și în primăvară, când se acorda indemnizația pentru oprirea activității pe perioada stării de urgență și când agențiile refuzau abuziv solicitările avocaților. A fost nevoie ca ministerul să clarifice oficial aceste chestiuni pentru ca avocații să primească banii.

Problema dacă avocații au sau nu dreptul la indemnizațiile acordate de Guvern în ultimele luni s-a mai pus și în primăvară. Atunci era vorba de indemnizația pentru persoanele fizice autorizate (PFA) și alți profesioniști și se ridica problema dacă avocații intră ori nu în această noțiune de profesionist, stipulată în Codul civil. 

UNBR cerea și atunci clarificarea situației la nivel central și local cu privire la acordarea indemnizației de 75% din câștigul salarial mediu brut pentru avocații care și-au întrerupt activitatea pe perioada stării de urgență, întrucât erau agenții județene de plăți și inspecție socială (cele cărora li se adresau și atunci, și acum cererile pentru indemnizațiile de la Guvern) care refuzau să le accepte cererile avocaților pe motiv că nu s-ar încadra în prevederile OUG nr. 30/2020. 

Acum, în contextul OUG nr. 132/2020, cea care dă dreptul acelorași categorii de profesioniști la o indemnizație de 41,5% din câștigul salarial mediu brut în contextul reducerii temporare a activității, UNBR adresează autorităților centrale aceeași problemă: să lămurească agențiile de plăți județene că și avocații se încadrează pe OUG 132. 

Sursa: avocatnet.ro