Educația juridică devine obligatorie în toate școlile din România în 2022, după ce Parlamentul statului vecin a adoptat un proiect de lege în acest sens, scrie e-juridic.manager.ro

Proiectul de lege nu prevedea inițial și educația juridică, ci doar cea antreprenorială și financiară. Un amendament introdus de un senator, însă, a adăugat și educația juridică. Acestea vor fi, cel mai probabil, studiate în paralel sau semestrial.

"Dobândirea competențelor juridice și etice, alături de cele financiare și antreprenoriale reprezintă un prim pas către stabilirea unei perspective solide a tânărului privind rolul, responsabilitățile și capacitățile acestuia de a iniția și dezvolta o afacere. Nu este suficient ca tinerii să dobândească competențe antreprenoriale, să știe cum să administreze o afacere din punct de vedere financiar, este nevoie să înțeleagă și să integreze și comportamente responsabile din punct de vedere juridic.

În anul 2018, într-un studiu lansat privind competențele cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții, Comisia Europeană califica cunoștințele juridice ca necesare încă din primii ani de studiu", a explicat autorul amendamentului.

Educația juridică a fost adăugată în rândul materiilor care trebuie studiate în școli prin modificarea Legii educației nr. 1/2011 la art. 68, alin. (1), lit. f și art. 344, alin. (1), lit. c, pct. (iv). Senatorii au votat cu o majoritate covârșitoare această modificare. A fost înregistrată o singură abținere.

După ce proiectul de lege va fi promulgat și publicat în Monitorul Oficial al României, Ministerul Educației roman va trebui să elaboreze programele de studiu "până la începutul anului școlar următor", adică 2022-2023.

Judecătorul Cristi Danileț, promotorul public al Educației juridice în școli, a spus că trăiește "o emoție mare de tot". 

"E un moment istoric, care a pornit de la o idee acum câțiva ani și apoi s-a transformat într-un uriaș program național. Colegilor din VeDemJust, organizație prin care am promovat acest proiect în sute de școli, pentru zeci de mii de elevi, sub egida căruia am tipărit manualul de educație juridică „Elevul și Legea”, mulțumiri! Politicienilor care au înteles importanța acestei materii, mulțumiri!", a spus magistratul.