Reprezentanții companiei Philip Morris International (PMI) au prezentat astăzi datele mai multor cercetări științifice în susținerea produselor de tip ”heat-not-burn”, ca alternativă mai sigură pentru fumători, și au făcut apel pentru discuții transparente cu privire la reglementarea pieței fumătorilor, în contextul inițiativei legislative care vrea să pună pe picior de egalitate produsele de tip IQOS și țigările obișnuite.

Compania a prezentat date științifice ce ar demonstra reducerea riscului de apariție a bolilor asociate fumatului și nivelul semnificativ mai redus al compușilor dăunători din aerosolul generat de IQOS, în comparație cu fumul de țigară, în contextul în care se propune înlocuirea sintagmei de ”fum de tutun” cu cea de ”fumul sau aerosolul de produse din tutun și produse conexe”.

Reprezentanții PMI au ținut să accentueze că nu sunt deranjați de schimbarea modului de accizare a produselor pe care le promovează, ci de faptul că proiectul care vine să schimbe regulile pe piața tutunului nu face diferență între produsele de tip IQOS și țigările obișnuite. Or, acest mod de reglementare ar putea duce în eroare consumatorii, care nu ar mai vedea produsele din tutun care nu arde ca alternativă a fumatului și ca produse ce dăunează mai puțin.

Apelul companiei pentru autorități este ca aceștia să asigure o reglementare bazată pe fapte, care ar lua în considerare că există alternative fumatului, care pot fi procurate și utilizate legal.

Suntem aici pentru a face business – nu politică. Ne dorim ca guvernarea, cu susținerea oamenilor de știință și experților economici, să examineze dovezile noastre. Suntem convinși că fumătorii trebuie să renunțe la fumat. Dar, de asemenea, recunoaștem că mulți nu pot renunța. Ei merită o alternativă mai bună și mai accesibilă” a menționat Denis Zhogolev, director Philip Morris Moldova.

Reprezentanții companiei au vorbit și despre riscurile care pot interveni în cazul aprobării unui proiect care să prevadă reguli egale pentru produse IQOS și țigări, cum ar fi destabilizarea pieții, contrabandă cu astfel de produse și pierderi la buget. Or, în contextul eventualei scumpiri a produselor de tutun care nu arde, consumatorii fie vor reveni la țigările obișnuite, fie nu vor mai cumpăra, fie vor încerca să procure astfel de produse de pe piața nereglementată.

În prezent, produsele IQOS sunt disponibile în 48 de state ale lumii, iar, potrivit reprezentanților PMI, în niciuna din aceste țări (cu excepția Israelului) acestea nu sunt puse pe picior de egalitate cu țigările obișnuite, fiind definite ca ”alte produse din tutun”. Din moment ce sunt definite ca alte produse din tutun sunt și taxate diferit. Cea mai mare creștere a cererii acestor produse s-a înregistrat în țări precum Coreea, Japonia și Italia.

Pe piața din Moldova produse IQOS sunt disponibile din 2018. Potrivit datelor companiei, în țară s-au înregistrat deja peste 20 de mii de consumatori a acestor produse.

Philip Morris Sales&Marketing SRL a fost inclus în lista agenților economici – mari contribuabili.

Inițiativa privind introducerea termenilor de reglementare a țigaretelor pentru dispozitive de încălzire a tutunului și aerosolului, care se emană, și aplicarea acelor restricții și accize ca și în cazul țigărilor obișnuite se află în proces de examinare în Parlament și a fost avizată de Direcția generală juridică a Parlamentului și de Guvern. Inițiativa a fost expertizată și de CNA.

Aici puteți citi și o opinie juridică privind proiectul de modificare a legislației ce reglementează domeniul pieței tutunului.