Reprezentanții Consiliului Europei recomandă autorităților să nu grăbească procesul de consultare și adoptare a proiectelor de legi privind reforma justiției. Aceștia au afirmat că trebuie asigurat un proces veritabil de discuții publice cu toate părțile implicate, inclusiv cu judecătorii și cu societatea civilă. Declarațiile au fost făcute la întrevederea premierului cu grupului de lucru ad-hoc creat de către Consiliul Europei pentru a acorda suport Republicii Moldova în implementarea reformei justiției.

Astfel, prim-ministrul și reprezentanții Consiliului Europei au agreat că documentele urmează să fie transmise pentru a fi discutate în cadrul ședinței plenare a Consiliului Europei planificată pentru luna iunie, și nu pentru cea din luna martie.

Premierul a spus, în cadrul întrevederii, că Guvernul este angajat deplin în eficientizarea sistemului juridic și a salutat conlucrarea atât cu partenerii externi, cât și cu partenerii interni în cadrul acestui proces. Totodată, acesta a declarat că societatea va fi permanent informată despre desfășurarea procesului de reformă.

Oficialii Consiliului Europei urmează să analizeze proiectul Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției (SAIISJ) pentru 2020-2023, proiectul Planului de Acțiuni de implementare a SAIISJ pentru 2020-2023 și propunerea de proiect privind evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor. Menționăm că, la începutul lunii ianuarie Ministerul Justiției a anunțat că proiectele au fost remise Consiliului Europei pentru a fi expertizate.

Membrii grupului creat de Consiliului Europei au avut, de asemenea, o întrevedere cu magistrații de la Curtea Constituțională. Potrivit unui comunicat de presă emis de Înalta Curte, judecătorii au primit asigurări că instituțiile internaționale vor oferi suportul necesar pentru a identifica o soluție privind reforma inițiată care să fie acceptată de conducerea țării.