Executivul a avizat negativ o inițiativă legislativă de modificare a Codului Contravențional prin care s-a propus reducerea perioadei pentru care poate fi suspendat dreptul de utilizare a vehiculului rutier de la 6 la 3 luni.

Inițiativa mai prevede că măsura de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier se va aplica până la achitarea sancțiunii și va înceta cu restituirea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare împreună cu certificatul de înmatriculare în cel mult 3 zile la cererea contravenientului, cu condiția prezentării dovezii de achitare a amenzii.

Modificările au fost propuse pentru a oferi deținătorilor de autovehicule posibilitatea de utilizare imediată a acestora după achitarea sancțiunii.

Guvernul nu susține inițiativa motivând că aceasta ar avea un scop ascuns de favorizare a transportului ilicit de persoane, transportului ilicit de mărfuri sau a transportului rutier ilicit în regim de taxi, deoarece se creează premise de eludare a normelor Codului transporturilor rutiere prin simpla achitare a amenzii contravenționale și oferirea posibilității de a desfășura în continuare activitatea ilegală de transport rutier.