Companiile din unele sectoare cheltuie milioane de euro pentru pregătirea și prezentarea rapoartelor, și altor informații, instituțiilor satului. O mare parte din aceste cheltuieli sunt nejustificate și pot fi evitate, susțin agenții economici. Calculele au fost făcute de secretariatului Consiliului Economic.

Asta chiar dacă pentru a reduce povara de raportare pe parcursul ultimilor doi ani, autoritățile au elaborat și implementat soluția de Ghișeu Unic în raportare. În prezent, prin intermediul acestei platforme se depun rapoarte către Serviciul Fiscal de Stat, CNAM, CNAS și 26 de rapoarte către Biroul Național de Statistică.

Recent, reprezentanții instituțiilor statului și ale comunității de afaceri au discutat despre posibilitățile de conectare și altor autorități la Ghișeu Unic. Reprezentanții comunității de afaceri susțin că statul trebuie să întreprindă eforturi mai considerabile pentru a reduce la maxim costurile legate de raportare. Totodată, autoritățile și comunitatea de business urmează să vină cu propuneri de optimizare sau chiar  excludere a unor rapoarte.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Moldova activează 55 mii de agenți economici. Totuși, în prezent, nu există o statistică cu privire la numărul total al rapoartelor și informațiilor pe care le prezintă aceștia instituțiilor statului.