Curtea de Apel Bucureşti şi-a suspendat activitatea, începând de luni. Excepție sunt dosarele cu măsuri preventive în materie penală. Acțiunea este în semn de nemulţumire faţă de intenţia Guvernului de a modifica drepturile salariale şi pensiile judecătorilor şi întregului personal din justiţie, scrie agerpres.ro.


Potrivit reprezentanţilor instanței, au fost suspendate toate activităţile cu publicul, respectiv cele din registraturi şi arhive. De asemenea, au fost suspendate procesele în sălile de judecată, cu excepţia dosarelor penale urgente.

Decizia de suspendare a activităţii a fost luată vineri, în cadrul unei Adunări generale a judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti. "Anunţatele intenţii ale Guvernului României de a diminua sporul pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare, precum şi de a elimina pensiile de serviciu ale magistraţilor reprezintă o încălcare gravă a independenţei puterii judecătoreşti, calificată ca atare şi de către Curtea Constituţională. Statutul constituţional al magistraţilor, care cuprinde o multitudine de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestei profesii impun acordarea unor drepturi băneşti adecvate ca o compensaţie a privaţiunilor şi ca o garanţie a independenţei puterii judecătoreşti", a transmis Ctea, printr-un comunicat de presă.

Potrivit magistraţilor, poziţii publice asumate "cu uşurinţă" în mediul politic, precum aceea "dacă nu ne convine putem părăsi sistemul", sunt de natură a leza demnitatea şi onoarea profesiei de magistrat şi de a rupe echilibrul care trebuie să existe între cele trei puteri.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis ca, în măsura în care, puterea judecătorească nu va fi recunoscută ca fiind una dintre cele trei puteri ale statului, iar Guvernul îşi va menţine intenţia de a afecta drepturile salariale ale judecătorilor, dar şi ale întregului personal din justiţie, începând cu data de 23 decembrie, activitatea instanţei va fi suspendată pe timp nelimitat.

Menționăm că peste 6.000 de grefieri au ieşit, săptămâna trecută, în faţa instanţelor şi Parchetelor din ţară pentru a protesta în legătură cu abrogarea pensiilor de serviciu.