Un deputat vrea ca părinții cu copii de până la 10 ani, care sunt nevoiți să stea acasă pentru că instituțiile de învățământ sunt închise, să primească o indemnizație de carantină. Un proiect de modificare a Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații sociale a fost înregistrat în Parlament. Totuși, autorul documentului nu a precizat care ar urma să fie mărimea acestei indemnizații.

În nota informativă a documentului se spune că necesitatea elaborării și promovării proiectului a fost identificată în contextul în care în situații de epidemie poate apărea necesitatea de a sista temporar activitatea instituțiilor de învățământ și necesitatea plasării copiilor la domiciliu. În aceste condiții apare situația în care părinții sunt nevoiți să rămână la domiciliu cu copiii vârsta cărora este mai mică de zece ani și nu pot fi lăsați fără supraveghere la domiciliu. 

Tot în nota informativă se precizează că numărul total al copiilor între 3-10 ani este de 276.500. Numărul copiilor care frecventează instituțiile de educație timpurie este de 149.513. În anul de studii 2018-2019 numărul elevilor înregistrați în clasele 1-4 a fost de 139.179. La începutul anului 2018, numărul persoanelor care au cel puțin un copil de vârstă preșcolară a fost de 282.500 dintre care 150.000 bărbați și 132.600 femei. 

Autorul proiectului a mai precizat că o argumentară financiară exactă pentru plata acestor indemnizații este imposibilă în condițiile în care nu se cunoaște durata perioadei de sistare a activității instituțiilor de învățământ. 

Pentru a fi pusă în aplicare măsura, proiectul trebuie să fie aprobat de către Parlament și publicat în Monitorul Oficial.