Întreprinderea de Stat ”Loteria Națională a Moldovei” cere ajutorul Guvernului și Parlamentului pentru a face regulă pe piața jocurilor de noroc online. Este vorba despre un domeniu ce reprezintă monopol de stat, dar piața este invadată de site-uri ilegale, care nu plătesc impozite, în timp ce operatorul autorizat și-a sistat activitatea din cauza impozitării incorecte.

Printre altele, SA ”Loteria Națională a Moldovei” a transmis Guvernului, în persoana Agenției Proprietății Publice, o scrisoare cu propuneri de modificare a legii. Acestea vizează și Codul Penal, în care ar putea fi introdus un articol nou - ”Încălcarea legislației privind organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc care constituie monopol de stat”.

La primul punct al acestui articol sunt indicate sancțiunile propuse pentru organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc care reprezintă monopol de stat de către persoane neautorizate, precum și orice acțiuni de import, promovare, susținere, intermediere, facilitare sau încurajare a acestor activități, inclusiv prestarea serviciilor de plată.

Astfel, se propune ca toate acțiunile menționate mai sus să fie penalizate cu amenzi de la 2000 la 3000 de unități convenționale (100 de mii – 150 de mii de lei) în cazul persoanelor fizice. Aceleași abateri comise de persoane juridice ar putea fi sancționate cu 4000-6000 de unități convenționale (200 de mii - 300 de mii de lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Punctul doi al acestui articol se referă la acțiunile descrise mai sus, dar care au fost săvârșite de două sau mai multe persoane, soldate cu obținerea unui profit în proporții mari. Aceste contravenții se propune să fie pedepsite cu amenzi de la 3000 la 6000 de unități convenționale sau cu închisoare de până la doi ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la trei ani. În cazul persoanelor juridice, amenzile propuse sunt de 6000-8000 de unități convenționale. 

Dacă în urma organizării ilegale a jocurilor de noroc care reprezintă monopol de stat se obține un profit în proporții deosebit de mari, sau dacă aceste activități sunt organizate de către un grup criminal, sau în scop de spălare a banilor, pedepsele ar putea ajunge la 10000 de unități convenționale sau la cinci ani de închisoare.

SA ”Loteria Națională a Moldovei” menționează în nota informativă la document faptul că jocurile de noroc online ilegale se dezvoltă nestingherit în țara noastră. Iar odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Fiscal, în partea ce ține de impozitarea câștigurilor obținute la loterii și pariuri sportive, orice afacere online dezvoltată legal în Republica Moldova este sortită eșecului. Și asta pentru că autoritățile nu au stabilit un mecanism viabil de contracarare a activităților ilicite din acest domeniu.

”Statistic vorbind, jucătorii din Republica Moldova transferă, anual, peste 200 de milioane de lei în conturile cazinourilor online ilegale, utilizând sistemele de plată locale, inclusiv terminale cash, iar orice câștig obținut ulterior nu este impozitat. Pe de altă parte, jocurile de noroc ce constituie monopol de stat sunt impozitate, iar domeniului pariurilor i-a fost aplicat un mecanism de impozitare incorect și jucătorii migrează pe site-urile ilegale”, se menționează în nota informativă la proiect.