Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții a fost suspendat. Declarația a fost făcută de președintele țării, Igor Dodon, în urma ședinței Consiliul Suprem de Securitate.

Odată cu suspendarea Programului, Comisia nu va primi cereri suplimentare de acordare a cetățeniei prin investiție. Potrivit șefului statului, în perioada funcționării programului au fost depuse 34 de cereri, dintre care unele încă se află în proces de examinare, iar altele au fost deja examinate.

Președintele a menționat că și Parlamentul urmează să aprobe o decizie de suspendare a Programului respectiv.

În prezent, în Parlament se află în proces de examinare un proiect de lege, prin care se propune ca prevederile legislative care permit investitorilor străini să beneficieze de cetățenia Republicii Moldova să fie fi abrogate. Documentul a fost aprobat în prima lectură.

Normele în vigoare stabilesc posibilitatea acordării cetățeniei pentru cetățeni străini sau apatrizi care au o bună reputație economică și financiară, nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului și varsă contribuția la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat și menține, pentru o perioadă de 60 de luni, investiții în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, aprobate de Guvern. Sumele prevăzute sunt de minimum 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau cel puţin 250 de mii de euro într-un domeniu strategic de activitate.

Această posibilitate este acordată și membrilor de familie a solicitanților principali.

Autorii inițiativei de abrogare a acestor prevederi susțin că ”Legea cetățeniei prin investiție” poate avea consecințe dezastruoase pentru securitatea țării și pentru siguranța cetățenilor. Potrivit deputaților, de cetățenia Moldovei, în baza acestor prevederi, pot beneficia și persoane cu trecut dubios din alte state.

Deputații invocă și riscurile identificate anterior de experții CNA, printre care:

  • Legalizarea banilor de proveniență infracțională;
  • Riscuri de sigurnață și securitate;
  • Prevederi elaborate pentru persoane determinate.

Autorii inițiativei de abrogare a ”Legii cetățeniei prin investiție” sunt nemulțumiți și de faptul că în Deceretele de acordare a acestei cetățenii se indică doar informația despre numărul dosarului, fără numele/prenumele cetățeanului, ceea ce potrivit autorilor echivalează cu secretizarea persoanelor care vor deveni cetățeni ai Moldovei.

Printre alte argumente invocate de deputați se numără și cel referitor la faptul că limita de cinci mii de cetățenii se răsfrânge doar în raport cu solicitanții principali, nu și cu rudele acestora.

Potrivit Decretelor publicate în Monitorul Oficial, până în prezent, două persoane ar fi beneficiat de acordarea cetățeniei prin investiție. Numele acestora nu a fost făcut public.

Totodată, presa străină a scris recent că investitorii care cumpără o proprietate în valoare de peste 5 milioane de euro, în proiectul Heart of Europe al dezvoltatorului din Emiratele Arabe Unite Kleindienst Group se califică automat pentru cetățenia Republicii Moldova.