Procuratura Generală propune Guvernului, Parlamentului și Președinției să dispună efectuarea unui audit intern complex în toate instituțiile publice pentru a se confirma sau infirma existența unor astfel de scheme.

Potrivit unui comunicat de presă, o scrisoare în acest sens a fost expediată de Procurorul General pe adresa Președintelui Republicii Moldova, Președintelui Parlamentului și Premierului, miza fiind identificarea și demascarea unor eventuale scheme care favorizează delapidarea banilor publici, contrabanda, evaziunea fiscală, inclusiv adoptarea cadrului normativ favorizator ș.a.

Inițiativa Procuraturii mai prevede antrenarea în acest proces a instituțiilor de control financiar și revizie, a organelor de constatare etc.

Procuratura precizează că până în prezent nu a fost sesizată în ordinea stabilită de lege și nu a înregistrat materiale relevante de la organele de control, de constatare sau care practică activitate specială de investigații.

”În condițiile actuale, din moment ce au fost deja operate schimbări în conducerea celor mai importante instituții ale statului, fiind instituit control total asupra procesului de guvernare a țării, Procuratura propune conducerii statului să dispună, așa precum s-a promis în cadrul companiei electorale, a unui audit intern complex în toate instituțiile publice pentru a confirma sau infirma existența schemelor corupționale la care s-au referit anterior”, se menționează în comunicat.

Odată identificate eventuale spețe de interes, Procuratura este dispusă să asigure procesul de investigare a schemelor corupționale prin antrenarea celor mai experimentați procurori din cadrul Procuraturii Generale, a procuraturilor specializate și a procuraturii capitalei.