Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță înregistrarea procesului penal pe faptul numirii în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), în aprilie 2021, a unui judecător care intrase în exercițiul funcției.

Mai exact, procurorii PCCOCS investighează uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exercițiul funcției de judecător la CCM, precum și uzurparea puterii în stat, manifestate prin menținerea și exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituției, în interesul unui grup criminal organizat.

Potrivit PCCOCS, înregistrarea procesului penal de către procurorii PCCOCS a fost precedată de sesizarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc depusă în aprilie 2021, a cărei primire și înregistrare a fost respinsă prin ordonanța Procurorului General, emisă la două zile de la depunerea adresării. Ulterior, autorii sesizării au contestat ordonanța, iar Curtea de Apel Chișinău le-a satisfăcut cererea și a dispus înregistrarea sesizării acestora.

Amintim că, în luna aprilie Parlamentul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în calitate de judecător al Curții Constituționale. Se întâmpla în contextul în care, deputații au votat pentru retragerea hotărârii Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la CCM.