Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a informat operatorii de transport referitor la procedura de eliberare a 500 autorizații pentru efectuarea transportului bilateral/tranzit de mărfuri pe teritoriul Federației Ruse, acordate de către partea rusă în conformitate cu decizia stabilită în cadrul ședinței Comisiei Mixte în domeniul transportului rutier internațional din 6 noiembrie.

Potrivit ANTA, autorizațiile se eliberează pentru ansamblul de autovehicule și remorci cu capacitatea de încărcare mai mare de 3,5 tone sau cu masa totală mai mare de 6 tone, la prezentarea de către operatorul de transport rutier a scrisorii de trăsură (CMR) în formă deschisă pentru operațiunea de transport rutier pentru care solicită autorizația, în modul următor:

  • autorizație  pentru operatorii de transport rutier care dețin 1–3 autovehicule;
  • câte o autorizație pentru fiecare 3 autovehicule, dar nu mai mult de 15 autorizații pentru operatorii de transport rutier care dețin mai mult de 3 autovehicule.

Amintim că, în data de 6 noiembrie, partea rusă a acceptat eliberarea unei cote suplimentare de 500 de autorizații pentru acest an.

Pentru anul 2020 partea moldovenească a propus majorarea contingentului de autorizații. În rezultatul discuțiilor, a fost obținută majorarea numărului autorizațiilor pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri cu 1.000 unități. Astfel, contingentul preliminar de autorizații pentru partea moldovenească în anul 2020 va constitui 16.000 autorizații pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri și 500 autorizații pentru transportul în/din țări terțe.

Ministerul Economiei și Infrastructurii susține, că peste 1.000 de autorizații care au fost eliberate anterior de ANTA în anul curent încă nu au fost utilizate, aflându-se în posesia transportatorilor moldoveni.