Magistrații Curții Constituționale urmează să examineze și să se expună asupra corectitudinii procedurii utilizate în cazul contestării sancțiunilor disciplinare aplicate funcționarilor publici. O sesizare în acest sens a fost depusă recent la Curte.

Mai exact, autorul sesizării solicită verificarea constituționalității art. 60 alin (3) din Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, care spune că ”Actul administrativ de sancționare disciplinară poate fi atacat de către funcționarul public în instanța de contencios administrativ în modul stabilit de lege”.

Sesizarea a fost depusă în cadrul procesului de judecată intentat de fostul director al Agenției Naționale a Arhivelor, care a fost eliberat din funcție în urma unei anchete de serviciu privind absența nemotivată. Funcționarului i-au fost aplicate trei sancțiuni disciplinare de destituire din funcția publică.

În sesizarea depusă la Curtea Constituțională se indică că în acest caz urmează să fie aplicate normele Codului administrativ, care impune parcurgerea procedurii prealabile obligatorii. Totuși, actul normativ stabilește și unele excepții, de exemplu, atunci când legea specială aplicată prevede expres adresarea nemijlocită în instanța de judecată.

Prin urmare, autorul sesizării spune că norma nu întrunește condițiile de accesibilitate, previzibilitate și claritate, ca să permită reclamanților să decidă asupra conduitei necesare în procesul de apărare a dreptului fundamental de acces la justiție. Mai mult, norma contestată nu ar corespunde principiului unității materiei legislative și corelației între textele regulatorii.

Sesizarea completă poate fi accesată aici.