Primii șase șoferi care au rămas fără permis de conducere după ce au urcat la volan în stare de ebrietate au trecut programul probațional obigatoriu. Instruirea anti-alcool se numește sugestiv, ”Drink&Drive” și este organizată de către Inspectoratul Național de Probațiune.

”Drink&Drive” este un program probațional specific de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite care au fost prinși băuți la volan şi are drept scop prevenirea recidivei. Costul participării la program pentru un beneficiar este de patru mii lei. Banii sunt achitați de șoferi.

Programul are o durată de circa trei luni, este structurat în 12 sesiuni individuale și de grup. În cadrul sesiunilor, participanții sunt antrenați în diverse activități, inclusiv de asistență la Centrul de Medicină Legală și în spitale. Primele sesiuni au început la Birourile de Probațiune din mun. Chișinău și Ungheni.

Menționăm că, potrivit normelor legale în vigoare din luna decembrie, persoanele care conduc un autovehicul în stare de ebrietate sunt sancționate cu anularea sau privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport, cu ridicarea permisului de conducere. Totodată, legislația prevede că dreptul de a conduce anulat poate fi redobândit în anumite condiții, iar una dintre acestea este frecventarea programului probațional antialcoolic și antidrog obligatoriu, cu suportarea de către beneficiar a cheltuielilor parcurgerii programului probațional.