Prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă, precum şi cea în formă procentuală din salariu şi din alte recompense vor rămâne neschimbate în 2022. Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a examinat în 2 noiembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2022.

Conform proiectului, prima în sumă fixă va constitui 4 056 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reducerile de 50%, 60% şi 75%. Prima în formă procentuală din salariu va fi păstrată la nivel de 9%.

Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 12 miliarde 876 milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2021, este prognozată majorarea veniturilor cu 15,5% şi a cheltuielilor cu 13,5%.

Cea mai mare parte a FAOAM, în jur de 12 miliarde 609 milioane de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Această cifră este cu aproape 1 miliard 428 de milioane sau cu 12,7% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2021. Creşterea respectivă urmează să acopere cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

De asemenea, proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2022 prevede acoperirea cheltuielilor pentru majorarea salariilor personalului administrativ-gospodăresc din instituțiile medico-sanitare publice, indexarea cheltuielilor instituțiilor medico-sanitare pentru medicamente și a cheltuielilor de regie la indicele prețului de consum prognozat pentru anul 2022.

Cea mai mare creştere, cu aproape 612 milioane de lei sau cu 10,5% faţă de suma aprobată pentru anul curent, este planificată la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti. Suma totală planificată pentru acest tip de asistență medicală va depăși 6 miliarde 459 de milioane de lei. Acest fapt va permite acoperirea financiară a serviciilor spitaliceşti acordate pacienţilor cu COVID-19, a serviciilor prestate de unităţile de primiri urgenţe, a celor din cadrul programelor speciale, a cazurilor de chirurgie de zi.

Pentru asistenţa medicală primară sunt planificate circa 2 miliarde 471 milioane de lei.
Începând cu anul 2022, în premieră, cheltuielile pentru medicamentele compensate vor fi separate și redistribuite de la asistența medicală primară către un nou subprogram – „Servicii destinate compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale”, pentru care vor fi alocate 1 miliard 55 de milioane de lei. Această sumă va permite extinderea listei de medicamente compensate precum și acoperirea, în premieră, a analogilor de insulină.

La nivelul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu (AMSA) sunt prevăzute mijloace financiare în creştere cu peste 92 milioane de lei sau cu 9,3%. Din aceşti bani urmează a fi finanţate și tratamentul chimioterapic în cadrul staționarului de zi al IMSP Institutul Oncologic, radioterapia în condiții de ambulatoriu în cadrul acestei instituții medicale, cheltuielile de transport public suburban şi interurban (tur-retur) pentru pacienții care fac chimioterapie şi radioterapie în condiţii de ambulatoriu. De asemenea, vor fi acoperite financiar serviciile de intervenţie timpurie copiilor de la naştere până la 3 ani cu nevoi speciale/tulburări de dezvoltare şi risc sporit, tratamentul de reabilitare a copiilor cu dizabilităţi neuro-locomotorii, serviciile de reabilitare oftalmologică a persoanelor cu vedere slabă.

Totodată, cheltuielile prevăzute pentru dispozitivele medicale precum stomele, dispozitivele pentru măsurarea glicemiei, exoprotezele mamare vor fi separate și redistribuite de la AMSA către noul subprogram „Servicii destinate compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale”.

Mijloacele financiare pentru asistenţa medicală urgentă prespitalicească sunt prevăzute în sumă de circa 1 miliard 113 milioane de lei, cu peste 38 de milioane sau cu 3,6% mai mult faţă de suma aprobată pe anul 2021. Suma pentru serviciile de înaltă performanţă va fi de aproximativ 260 de milioane, în creştere cu aproape 14 milioane de lei sau cu 5,5% faţă de cea aprobată pe 2021. Îngrijirile medicale la domiciliu urmează a fi finanţate cu aproape 100 de milioane de lei, cu peste un milion mai mult faţă de volumul aprobat pe anul curent. De asemenea, începând cu anul viitor, din acest subprogram vor fi excluse cheltuielile prevăzute pentru îngrijirile medicale paliative, care vor figura într-un nou subprogram – „Servicii medicale paliative”.

Pentru anul viitor, în fondul măsurilor de profilaxie au fost planificate peste 127 de milioane de lei, iar în cel de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale – 15 milioane.

Membrii Consiliului de administraţie al CNAM au aprobat în cadrul aceleiași ședințe modificările la devizul de venituri și cheltuieli al FAOAM pentru anul 2021, în contextul amendamentelor operate în Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2021.