Executivul Uniunii Europene este pregătit să ceară Poloniei să plătească amenzi de aproape 70 de milioane de euro în următoarele săptămâni pentru că a eșuat în a desființa un sistem contencios de disciplinare a judecătorilor, scrie digi24.ro.

Camera Disciplinară pentru judecătorii din Polonia este unul dintre multele motive de dispută dintre stat și UE. Blocul comunitar acuză guvernul naționalist de la Varșovia de regres în ceea ce privește standardele democratice, inclusiv independența justiției. Însă Varșovia neagă acuzația.

”Regret că situația statutului de drept din Polonia nu arată semne de îmbunătățire iar judecătorii continuă să fie sub presiune. Vom continua să ne facem datoria pentru a apăra statul de drept și independența justiției”, a spus Vera Jourova, Comisarul european pentru Valori și Transparență.

Separat, un purtător de cuvânt al Comisiei le-a spus reporterilor că executivul din Bruxelles a primit ultima explicație a Poloniei în această dispută, adăugând: ”UE are moduri de a se asigura că amenzile sunt plătite de Polonia”.

11 ianuarie a fost termenul limită ca Varșovia să transmită Comisiei când și cum va închide Camera Disciplinară a Curții Supreme din Polonia, cea mai înaltă instanță din UE dând ordin să fie suspendată, altfel statul plătește amenzi de 1 milion de euro pe zi.

Dacă răspunsul Poloniei nu mulțumește Comisia, care trebuie să impună legislația europeană, o sursă din executivul UE a spus că instituția va trimite o factură Varșoviei, cu termen de 45 de zile în care poate plăti. Până atunci, amenda va cumula aproape 70 de milioane de euro.

Întrebat despre acest caz, un adjunct al ministrului justiției din Polonia a acuzat săptămâna trecută UE că are ”cereri ilegale” și a spus că Varșovia nu va ceda ”șantajului”.

Partidul de la putere PiS a introdus noul sistem de anchetare a judecătorilor în 2017, în mijlocul unei acțiuni largi de modificare a sistemului judiciar care a fost denunțat că subminează independența instanțelor și a judecătorilor.

Asociația judecătorilor polonezi Iustitia, care acuză PiS de înjosirea instanțelor de judecată, spune că instituția de disciplină a suspendat șase judecători până acum, pentru că au pus la îndoială politicile guvernamentale, iar alți doi așteaptă o decizie.

Dintre cei șase, doi au fost suspendați pentru mai mult de un an, cazurile lor fiind realocate către alți judecători sau reîncepute, inclusiv un caz de ucidere a unui copil, a spus Iustitia.

Asociația a mai transmis că mai mult de 1.000 de judecători au fost nominalizați de când PiS a schimbat legea care permite judecătorilor numiți de oficialii guvernamentali – și nu de către alți magistrați – să formeze completurile juridice.

Dacă Polonia continuă să refuze să plătească pentru că nu s-a conformat cu ordinul Curții de Justiție a UE – ale cărei decizii sunt obligatorii pentru toate statele membre – Comisia va lua în cele din urmă suma datorată din fondurile europene alocate Varșoviei.

Însă, nu este clar când se va întâmpla acest lucru, alte state UE implementând măsurile prescrise de CJUE sau au plătit prompt când nu s-au conformat.