Inspectoratul Național de Patrulare și Agenția Națională Transport Auto au demarat la 20 mai operațiunea ”TAXI” pe întreg teritoriul țării, care va continua până la data de 31 mai.

Pe perioada operațiunii va fi verificată legalitatea activităţii de taximetrie și anume, exploatarea vehiculelor cu defecțiuni tehnice sau reutilate fără autorizația respectivă, respectarea regulilor stabilite în licență, revizia tehnică a transportului, conducerea în stare de ebrietate, dar și alte încălcări ale Regulamentului Circulației Rutiere, factori ce duc la accidente rutiere cu implicare acestora.

De asemenea, în cadrul operațiunii, șoferii de taxi vor fi verificați de ofițerii CUMC al INP dacă au achitat amenzile pentru diferite încălcări ale circulației rutiere, fixate cu camerele de supraveghere video.

Potrivit INP, în data de 20 mai, în doar câteva ore, 16 taximetriști din capitală s-au ales cu procese verbale pentru diferite încălcări, printre care: nerespectare limitei de viteză, neacordarea priorității pietonilor, nerespectarea indicatoarelor rutiere și trecerea la culoare roșie a semaforului.

De asemenea, INP precizează căde la începutul acestui an pe teritoriul ţării au fost înregistrate 25 de accidente rutiere comise din vina taximetriștilor, soldate cu 2 persoane decedate și 34 de răniți. Totodată, în perioada menționată, 446 de taximetriști au fost sancționați contravențional pentru diferite abateri de la legislație.

Pasagerii taximetrelor, care observă situații neobișnuite sau un comportament dubios al șoferului, sunt îndemnați să apeleze la numărul unic 112.