O comisie din Senatul statului american Utah a aprobat în unanimitate un proiect de lege pentru dezincriminarea poligamiei, aceasta fiind în continuare o contravenţie, dar nu se va mai pedepsi cu închisoare.

După aprobarea primită în comisie, proiectul de lege care ar prevedea doar amendă pentru poligamie va fi votat în plenul Senatului.

Comitetul pentru justiţie, prevederi legislative şi judecătoreşti din Senatul statului Utah a aprobat proiectul de lege după ce a audiat mai multe persoane care au arătat că statul îi consideră infractori pe unii cetăţeni ce se supun legilor.

Senatoarea republicană Deidre Henderson a afirmat că legislaţia în vigoare le împiedică pe victimele abuzurilor din familii poligame să depună plângeri, de frica posibilităţii de a fi arestate.

Legea actuală pedepseşte poligamia cu cinci ani de închisoare, pedeapsă care poate creşte cu încă 15 ani dacă acuzatul este găsit vinovat şi de fraudă sau abuz sexual, violenţă domestică sau trafic de persoane.

Noua lege ar considera poligamia între adulţi care au consimțit o contravenţie, pedepsită cu amendă de până la 750 de dolari şi prestaţii în serviciul comunităţii, considerând-o o faptă mai puţin gravă decât unele infracţiuni de circulaţie pedepsite cu închisoarea.

În schimb, acuzaţiile suplimentare sunt în continuare condamnate penal.

Cei care se opun schimbării legislative susţin că stilul de viaţă poligam seamănă cu sclavia şi crima organizată, potrivit reprezentantei Coaliţiei Alegeri Corecte, Angela Kelly.

”Dacă reduci pedeapsa la nivelul unei contravenţii, practic spui că e un stil de viaţă în regulă”, spune Kelly, ”şi s-ar putea să şi fie pentru 10 persoane, dar noi vorbim despre societate ca întreg”.

Se estimează că în Utah trăiesc 30.000 de persoane în comunităţi poligame, continuând tradiţiile Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă (Mormoni). Biserica a interzis această practică în 1890, ca urmare a presiunilor din partea guvernului federal.

Sursa: hotnews.ro