Plățile efectuate de angajator pentru testarea salariaților în vederea depistării virusului SARS-CoV-2, tot mai aproape de a deveni surse de venit neimpozitabil. Proiectul urmează să primească, astăzi, susținerea Guvern.

Documentul stabilește că se permite deducerea cheltuielilor suportate de angajator pentru testarea salariaților în vederea depistării virusului SARS-CoV-2. În prezent, conform prevederilor legislației fiscale, plățile efectuate de către agenții economici în vederea testării salariaților sunt facilități impozabile acordate de angajator. Din sumele oferite sunt calculate și achitate impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală.

În proiectul propus inițial, de Guvern, pentru consultări publice se mai spunea că ”plățile efectuate de către angajator pentru testarea salariaților în vederea identificării virusului SARS-CoV-2 constituție facilități neimpozabile acordate de angajator, aferent cărora nu urmează a fi calculate și achitate impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, datorate de angajator și angajați. Cheltuielile suportate de către angajator pentru testarea salariaților în vederea identificării virusului SARS-CoV-2 se permit spre deducere, cu condiția confirmării documentare a acestora”. Aceste mențiuni au fost excluse din proiectul publicat astăzi.

Autoritățile spun că inițiativa vină să încurajeze testarea angajaților și va evita blocarea activității entităților economice.