Statul va câștiga anul acesta din pariuri sportive în jur de 50 de milioane de lei, bani pe care nici nu a contat. Declarația a fost făcută la un post de televiziune de către directorul NGM Company, Plamen Milanov, care în numele statului administrează singura platformă autorizată de pariuri sportive din Moldova, 7777.md. 

”În condițiile menținerii eforturilor de combatere a pariurilor ilegale, așa cum le observăm pe parcursul lunii martie, avem convingerea că vom putea asigura statului sume care ajung la 5 milioane de lei pe lună pentru fiecare dintre lunile rămase ale acestui an, adică în jur de 50 de milioane de lei în 2021”, a explicat Plamen Milanov.

Potrivit partenerului privat al Loteriei Naționale a Moldovei, acțiunile statului de combatere a bettingului ilegal aduc rezultate, deși încă mai există unele lacune.

”Deținem date referitor la mărimea pieței pariurilor ilegale din Republica Moldova. Este vorba despre sume care sunt de 3 ori mai mare decât cifra de afaceri realizată prin intermediul platformei de stat de pariuri sportive, 7777.md. Respectiv, ajungem la suma de 180 de milioane de lei pe an, bani care pot fi asigurați bugetului de stat”, a dat detalii Milanov.

Potrivit lui, în momentul de față, există două metode prin care este posibilă suplinirea conturilor de joc de pe site-uri ilegale. În primul rând este vorba despre transferuri prin intermediul cardurilor bancare, dar aceste tranzacții sunt tot mai mult blocate de băncile comerciale. Iar a doua metodă este prin portofelul electronic din rețeaua Runpay a companiei Paymaster. 

”În opinia noastră, aceste activități pot fi ușor echivalate cu spălarea banilor, deoarece este vorba despre tranzacții în jurisdicții offshore, în care sunt înregistrate case de pariuri sportive ilegale în Moldova, de exemplu compania 1xbet, care este interzisă în unele țări europene pentru nereguli financiare, iar fondatorii lor sunt anunțați în căutare internațională pentru spălarea a sute de milioane de euro”, a mai spus directorul companiei care administrează site-ul 7777.md.

Potrivit lui Plamen Milanov, aceste canale de transferare a banilor spre site-uri ilegale de pariuri sportive pot fi blocate de Banca Națională a Moldovei.