Pe parcursul a opt luni de implementare a mecanismului de înregistrare și reînregistrare a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană, au fost eliberate 3.677 plăcuțe neutre de înregistrare a automobilelor. Datele au fost publicate de Agenția Servicii Publice (ASP).

Plăcuțele de tip neutru permit autovehiculelor din partea stângă a Nistrului să acceadă în traficul rutier internațional. Serviciul poate fi solicitat în două oficii, situate în orașele Tiraspol și Rîbnița.

O altă tendință anunțată de autorități este majorarea numărul de solicitări privind preschimbarea permiselor de conducere de către locuitorii regiunii transnistrene. Astfel, din septembrie 2018 au fost preschimbate 3.305 permise de conducere, dintre care 1.143 în primele luni ale anului curent.

Amintim că, în data de 24 aprilie 2018 a fost semnată Decizia protocolară cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană. Mecanismul a fost lansat în data de 1 septembrie și a devenit funcțional zece zile mai târziu.

ASP mai anunță că, potrivit datelor oficiale, fluxul autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare de tip neutru pe direcția traversărilor controlate de autoritățile constituționale este în regim normal și fără dificultăți.