Peste 2.300 de persoane au achitat, în perioada 1-16 aprilie, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă prin Serviciul guvernamental de plăți electronice MPay. Potrivit autorităților, această cifră este de șapte ori mai mare față de perioada similară a anului 2019. Totodată, unele persoane au achitat prima de asigurare prin transfer bancar, iar procesarea acestor plăți durează până la trei zile.

În prezent, Compania Naţională de Asigurări în Medicină spune că procesează declarațiile pe propria răspundere privind obligaţia achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2020 de către cetățenii care se întorc în țară atât pe cale terestră, cât și aeriană. Procesarea este efectuată în mod manual. Ulterior, datele se verifică în Sistemul informațional automatizat ”Asigurarea Obligatorie de Asistență Medicală” pentru a depista persoanele care nu și-au onorat obligația de a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Cetăţenii care nu și-au onorat obligația de a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală vor primi o notificare de la CNAM pentru a efectua achitarea. Ulterior, în cazul în care aceştia nu vor achita prima de asigurare, va putea fi dispusă încasarea silită a primelor şi, după caz, a penalităţilor aferente, în procedura judiciară.

Amintim că, cetățenii moldoveni și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova care intră în țară începând cu 1 aprilie 2020, în perioada stării de urgență, sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, în conformitate cu Dispoziția nr. 10 din 31 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale. Aceștia pot achita prima de asigurare prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, disponibil atât online, cât și la oficiile poștale sau terminalele de plată din țară.