Persoanele care dețin arme de foc ar putea primi autorizațiile necesare din partea autorităților care vor preda benevol armele poliției. Un proiect privind unele măsuri suplimentare de reglementare a regimului armelor cu destinație civilă au fost elaborate de Ministerul Afacerilor Interne și transmis Guvernului.

Mai exact, proiectul prevede că ”Se autorizează deținerea, portul și folosirea armelor de foc, permise în circuitul civil, predate benevol structurilor de specialitate ale Poliţiei de nivel central şi local, în termen de șase luni din data intrării în vigoare a hotărârii, de către persoanele care le deţin în posesie în mod ilegal, conform procedurii stabilite de Ministerul Afacerilor Interne”. Decizia ar urma să intre în vigoare după două luni din data publicării.

Autoritățile afirmă că proiectul a fost elaborat în vederea implementării recomandărilor Biroului de control pentru Europa de Sud-Est și de Est asupra armelor de calibru mic și a armamentului ușor. Pe parcursul anului 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 159 incidente cu arme, dintre care 90 au fost comise cu arme deținute ilegal. Totodată, din cele 93 de infracțiuni cu arme, înregistrate anul trecut, 61 au fost comise cu arme aflată în posesie ilegală. În aceeași perioadă au mai fost documentate 110 infracțiuni privind purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea armelor de foc fără autorizație.

Datele pentru primele patru luni ale anului 2020 confirmă aproximativ același raport. Din totalul de 63 de incidente cu arme, 41 au fost comise cu arme aflate în posesie ilegală, iar din numărul de 33 de infracțiuni, 21 au fost comise cu arme deținute ilegale.

Conform Codului penal, purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea armelor de foc, precum şi sustragerea lor, cu excepţia armei de vînătoare cu ţeavă lisă, sau a muniţiilor fără autorizaţia corespunzătoare se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la trei ani. Totuși, persoana care predă de bună voie arma de foc pe care o deține fără autorizație este liberată de răspundere penală.

Anterior, în țara noastră, au mai fost implementate acțiuni similar, în anii 2000, 2002 și 2007. Atunci, cetățenii au predate benevol și au înregistrat la Poliție 8.257 arme păstrate fără autorizație.

Potrivit datelor oficiale, în posesia persoanelor fizice se află 77.073 arme, dintre care 23.834 sunt arme cu țeava ghintuită, iar 45.437 – cu țeava lisă.