În legislația națională ar putea fi inclus un nou tip de prestație socială, pensiei de urmaș pentru persoanele care și-au pierdut întreținătorul ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiuni de combatere a unei epidemii. Un proiect în acest sens a fost înregistrat deja în Parlament.

Potrivit proiectului, pensia de urmaș se va acordă indiferent de stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de stat, în cazul în care decesul întreținătorului a survenit ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiuni de combatere a unei epidemii. De pensia de urmaș ar putea beneficia:

  • copii până la vârsta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituţii de învăţământ de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior), până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 23 de ani;
  • soția/soţul supravieţuitor, dacă acesta nu se recăsătorește;
  • părinții, dacă cel decedat era singurul susținător.

Pensia de urmaș ar putea fi stabilită în cunatum de:

  • 75% din salariul de bază avut de întreținător la data decesului pentru fiecare copil;
  •  50% din salariul de bază avut de întreținător la data decesului, în cazul dacă urmașul este soțul/soția sau părinții.

Autorul inițiativei legislative nu a venit cu calcule privind cheltuielile ce urmează să fie suportate pentru a oferi noul tip de prestație sociala. Acesta a menționat că suma exactă este imposibil de calculat dat fiind faptul că nu putem ști câte persoane ar putea deceda ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiuni de combatere a unei epidemii și totodată câte persoane ar urma să beneficieze de pensie de urmaș. Pensia de urmar ar urma să fie achită din mijloacele bugetului de asigurări sociale de stat.