Un deputat propune instituirea unui nou tip de pensie. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, se propune completarea Legii privind sistemul public de pensii cu pensia anticipată pentru stagiu lung.

Documentul prevede că dreptul la pensie anticipată pentru stagiu lung se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu cinci ani pentru bărbați și cu trei ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut de lege. Stagiul ar putea fi modificat și va fi de 34 de ani: pentru bărbaţi începând cu 1 ianuarie 2022, iar pentru femei începând cu 1 iulie 2024 și va fi crescut gradual.

La calcularea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate pentru stagiu lung nu se iau în calcul perioadele necontributive prevăzute la art. 5 alin. (2) și art. 50 alin. (1) lit. d) şi e).

Cuantumul pensiei anticipate pentru stagiu lung se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă.

Pensia anticipată pentru stagiu lung se acordă de la data depunerii cererii.

La data îndeplinirii cumulative a condițiilor pentru acordarea pensiilor pentru limită de vârstă se acordă, la cerere, pensie pentru limită de vârstă prin adăugarea perioadelor necontributive asimilate și a celor contributive.