Termenul de achitare a penalităților aplicate agenților economici, în perioada stării de urgență și a stării de urgență în sănătate publică, pentru întârzierea la plata impozitului ar putea fi amânat până în anul 2023. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat, recent, în Parlament.

Inițiativa propune ca penalitățile deja achitate să fie considere drept plată în avans la impozitul ce urmează a fi achitat. Măsura urmează să fie aplicată tuturor întreprinderile/agenții economici cărora le-au fost aplicate penalități în legătură cu întârzierea la plata impozitului în perioada stării de urgență și a stării de urgență în sănătate publică.

Potrivit autorului proiectului, în perioada stării de urgență și a stării de urgență în sănătate publică, mai multe întreprinderi, în special întreprinderi micro, mici și mijlocii (HoReCa, agricultură, construcții, transport) au ajuns într-o stare financiară precară, fiind pe cale de a da faliment. O parte dintre aceste întreprinderi fie și-au sistat activitatea pe perioada respectivă, fie au activat pentru a-și putea acoperi cheltuielile minim necesare. Astfel, unele companii, în special întreprinderile micro, mici și mijlocii, nu și-au onorat obligațiile fiscale în perioada pandemică din lipsa resurselor financiare, dar nu din reavoință sau urmărind scopul de a efectua evaziune fiscală.

Dacă măsura va fi aplicată, autorul inițiativei spune ca aceasta va contribui la protejarea mediului de afaceri, prevenind degradarea stării financiare a întreprinderilor. Aceasta, la rândul său, va proteja locurile de muncă. Proiectul înaintat mai poate fi considerat și un semnal pozitiv pentru antreprenori, într-o perioadă complicată prin care trece economia națională, spune autorul inițiativei legislative.