Consiliul Superior al Magistraturii a contramandat, din lipsă de cvorum, ședința în care urma să desfășoare concursurile de selectare a cinci președinți și șase vicepreședinți în instanțele de judecată. Reuniunea urma să se desfășoare astăzi, începând cu ora 9.00. Data și ora noii întruniri nu au fost, încă, comunicate.

Printre concursurile care urmau să fie desfășurate astăzi este și cel privind desemnarea noului președinte al Curții Supreme al Justiției. Pentru funcția rămasă vacantă încă în anul 2019, concurează Anatolie Țurcan, Dumitru Mardari, Victor Micu, Liliana Catan, Petru Moraru și Ion Guzun. Magistratul Ion Guzun s-a înscris, de asemenea, și în concursul pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al Colegiului penal al CSJ, iar Iurie Bejenaru vrea să devină vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție.

Tot astăzi urma să fie desemnat președintele Curții de Apel Bălți și Curții de Apel Comrat. La președinția Curții de Apel Bălți pretinde actualul președinte interimar, vicepreședintele Ion Talpa, vicepreședintele instanței Aliona Corcenco și magistratul Eugeniu Bejenaru. În timp ce magistrații Grigori Colev și Liudmila Caraianu optează pentru funcția de președinte al instanței de apel din Comrat. Aceeași judecători s-au înscris și în concursul pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al Curții de Apel Comrat.

La Judecătoria Bălți urma să fie desemnat președintele. În concursul organizat de CSM s-a înscris un singur candidat, președintele Judecătoriei Bălți din anul 2011, Dumitru Gherasim. Totodată, alți patru magistrați au solicitat Consiliului să prelungească termenul de depunere a cererilor de participare în concurs. Judecătorii au invocat faptul că nu se pot înscrie în concurs din cauza că, Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor nu este funcțional, prin urmare ei nu pot fi evaluați și, ulterior, incluși în Registrul candidaților care pot pretinde la funcții de conducere.

Și la instanța din Orhei, președintele Veronica Cupcea vrea să rămână în funcție pentru încă un mandat de patru ani. În concursul organizat de CSM s-a mai înscris și magistrata Ecaterina Buzu.

Printre funcțiile de vicepreședinte scoase la concurs, cea mai populară este cea de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, la care pretind doi magistrați: Roman Pascari și Grigore Manoli. La concurs au mai fost scoase funcțiile de vicepreședinte al Judecătoriei Comrat și al Judecătoriei Soroca. În ambele concursuri s-a înscris câte un candidat: Valeri Hudoba și, respectiv, Ghenadie Purici.

Amintim că, Consiliul Superior al Magisraturii este un organ colegial și îşi exercită atribuţiile în plen fiind deliberativă cu participarea a cel puţin două treimi din membrii lui. CSM are, în prezent, 13 membri, printre care și ministrul Justiției și Procurorul General.