Patru penitenciare urmează să fie reconstruite anul viitor potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru 2020, aprobat de Guvern în ședința din 27 noiembrie. Documentul prevede cheltuieli totale de peste 443 milioane de lei, alocate Ministerului Justiției.

Din suma totală, 383 de milioane de lei sunt prevăzute pentru construcția noului penitenciar din Chișinău, dintre care 337 milioane vor fi cheltuieli acoperite din resurse externe. În 2019, pentru construcția acestui obiectiv s-au alocat circa 160 milioane de lei, iar în 2018 - 139,6 de milioane de lei.

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat recent că termenul de implementare a proiectului de construcție a noului penitenciar din Chișinău a fost extins până la sfârșitul anului 2022. 

Totodată, la 1 noiembrie, Guvernul a aprobat inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui Amendament la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chșinău. Amendamentul prevede majorarea împrumutului pentru construcția penitenciarului de la 39 de milioane de euro la 49 de milioane. Banii sunt destinați finanțării parțiale a construcției noului penitenciar Chișinău, deși compania care va realiza construcția nu a fost încă selectată. Se cunoaște că există patru firme care au depus oferte.

Totodată, în 2020 vor fi alocate resurse pentru reconstrucția următoarelor instituții de detenție:

  • Casa de arest din municipiul Bălţi – 48 de milioane de lei. Anul trecut s-au alocat 40 de milioane. Potrivit informațiilor ANP, Casa de arest Bălți a fost construită în proporție de 34%, fiind investită suma de 25 mln lei, iar n prezent se realizează lucrări de replanificare a spațiilor interioare. Obiectivul cuprinde 4 blocuri de detenţie cu spaţii aferente și turnul de legătură.
  • Reconstrucția perimetrului de pază al Penitenciarului nr.7, satul Rusca, raionul Hîncești – 2 milioane de lei. În 2019 s-au alocat 3 milioane pentru același obiectiv.
  • Reconstrucţia Penitenciarului nr.17, oraşul Rezina – 10 milioane de lei.

Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii. Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău – în jur 12 mii de persoane anual.