Confederația Națională a Patronatului a dat aviz negativ inițiativei Guvernului prin care se propune majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real cu 160 lei pe lună sau 95 bani pe oră. Un document în acest sens a fost publicat, recent, pe pagina web a instituției.

Patronatele spun că ”acest subiect a fost discutat în cadrul Biroului precum și la ședința Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective. În cadrul discuțiilor nu s-a găsit un numitor comun, iar în contextul pandemic existent considerăm că la etapa actuală nu este oportună o majorare a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real. Or, situația epidemiologică existentă la moment s-a agravat și mai mult de la ultima discuție la acest subiect”.

CNPM propune menținerea normelor actuale. Amintim că, Guvernul a aprobat ca începând cu 1 ianuarie 2021 cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real urmează să fie stabilit în mărime de 17,37 lei pe oră sau 2.935 lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore.

Măsura se va aplica la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică. În prezent, se aplică un cuantum minim garantat egal cu 16,42 lei pe oră sau 2.775 lei pe lună. Indicatorul actual se aplică din 1 mai 2019. În ultimii zece ani, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real a crescut de peste 2,5 ori, de la 6,51 lei pe oră sau 1100 lei pe lună, în anul 2010.