Patentele suspendate pe perioada stării de urgență vor fi restabilite și prelungite de către Serviciul Fiscal de Stat doar la cererea titularului. Solicitarea va trebui depusă în termen de până la 30 de zile din momentul ridicării stării de urgență. Decizia a fost luată de Comisia pentru situații excepționale.

Anterior, Comisia pentru situații excepționale a decis că patentele valabile în perioada stării de urgenţă se suspendă pe perioada acesteia. Termenul ce cuprinde perioada de suspendare se restabileşte şi se va prelungi ulterior.

O altă decizie luată de autorități vizează restituirea sumei contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă achitată de unele categorii de contribuabili, inclusiv titularilor de patentă. Astfel, autoritățile au decis să modifice restituirea sumei achitate cu o ”subvenţie în mărimea sumei achitate a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă”. Măsura vizează persoanele indicate la poziţiile 1.7 şi 1.8 din anexa nr.l la Legea privind sistemul public de asigurări sociale.

Totodată, de ajutorul de șomaj vor putea beneficia și persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la ajutorul de şomaj în condiţiile Legii privind instituirea unor măsuri suplimentare de susţinere a activităţii de întreprinzător desfăşurate în localităţile din stânga Nistrului ale raionului Dubăsari. În perioada stării de urgență, ajutorul de șomaj este de cel puțin 2.775 lei și poate fi solicitat online, la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.