Persoanele fizice titulari ai patentei de întreprinzător, fondatori ai întreprinderilor individuale sau ai gospodăriilor țărănești, care nu locuiesc de facto pe teritoriul Republicii Moldova, ar putea fi scutiți de achitarea taxei pentru asigurarea medicală obligatorie de asistență medicală. În prezent, aceștia sunt obligați să anual asigurarea medicală, iar dacă nu o fac, primesc penalități. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat, recent, în Parlament.

Documentul stabilește că pentru a suspenda obligația achitării primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, persoanele vor notifica agenţia teritorială a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină faptul despre deplasării în străinătate. La revenirea în țară, aceștia vor fi obligați, în termen de o lună, să anunte agenţia teritorială a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Autorul proiectului spun că au fost sesizate situații când persoane care nu locuiesc de facto pe teritoriul Republicii Moldova de mai mulți ani au fost impuși să plătească polițele de asigurare medicală obligatorie de asistență medicală, plus penalități și dobânzi de întârziere.

În nota informativă a proiectului se mai menționează că persoanele plecate din Republica Moldova nu beneficiază de volumul integral de asistenţă medicală, prevăzut în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală şi acordat de prestatorii de servicii medicale contractaţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Prin urmare, din considerentele de echitate socială, aceste persoane nu trebuie obligați la plata primei de asigurare medicală în sumă fixă.