Un nou concept de indexare a pensiilor, care presupune că acest lucru va avea loc de două ori pe an, a fost aprobat astăzi de Parlament în prima lectură.

Proiectul prevede indexare a pensiilor la 1 aprilie și 1 octombrie. Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii 3 ani. Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.

Proiectul de lege va implica și majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice. 

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală, fiind preconizată intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2020. 

Potrivit datelor statistice ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019, în țară erau înregistrați 700.887 de beneficiari de pensii, a căror pensie medie era de 1.895, 07 lei. Din numărul total de pensionari, 75% sunt pensionari pentru limită de vârstă. Totodată, circa 400.000 de persoane primesc pensia sub minimul de existență.