Companiile avia din Republica Moldova au fost excluse din Lista de siguranță a UE. Potrivit informațiilor prezentate de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) decizia a fost luată în urma misiunii de evaluare desfășurată de Comisia Europeană în cadrul AAC și a ședinței Comitetului de Siguranță Aeronautică al Comisiei Europene. Decizia urmează să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE.

În anul 2018, în urma mai multor sesizări din partea autorităților aeronautice a statelor membre UE cu privire la neconformitățile depistate la operatorii aerieni naționali, Comisia Europeană a decis să desfășoare o misiune de evaluare a capacităților de supraveghere ale AAC.

Drept urmare, din cauza lipsei unui nivel corespunzător de supraveghere a siguranței aeronautice, transportatorii aerieni certificați în Republica Moldova (cu excepția Air Moldova, Fly One și Aerotranscargo) au fost incluși în lista de siguranță, fiind impuse restricții de operare în spațiul aerian al Uniunii Europene.

Problema listei de siguranță ținea mai mult de capacitatea insuficientă a AAC, la acea perioadă, de a exercita funcțiile sale de certificare și supraveghere continuă în conformitate cu cerințele internaționale.